Vragen?
Bel 035-2400252

Toepassing van ChatGPT in het taxatieproces

Lees verder
Geschreven op:
24/7/2023

Komt de taxateur straks in het rijtje met verdwenen beroepen, zoals de kolenboer, de letterzetter en de telegrambesteller? Of loopt het zo’n vaart nog niet en wordt de invloed van data, artificiële intelligentie en ChatGPT overschat? Frank van Kester, partner bij het Utrechtse Envalue gaat er dieper op in. Hij schetst alvast een toekomstbeeld van het vak waar je als taxateur misschien niet meteen wakker van hoeft te liggen, maar dat wel eens een wake-up call zou kunnen zijn.  

Want zoals Frank van Kester ietwat provocerend stelt: 80% van de vastgoedconsultants is morgen werkloos als je niet op de juiste manier innoveert. “De taxatiebranche staat naar mijn idee al jaren stil. Men zal, om bestaansrecht te houden, dan ook moeten innoveren.” Artificiële Intelligentie, AI, speelt bij Envalue dan ook een zeer belangrijke rol in het taxatieproces. Van automated valuation models, AVM’s, tot automatische tekst generatie. Waarbij met name een recente toepassing van de laatste, ChatGPT, de komende jaren zeer belangrijk gaat worden.

“MET AI KUN JE HET TAXATIEPROCES VERSNELLEN EN VERBETEREN.”

Frank van Kester (Envalue)

Versnelling taxatieproces

Die toepassingen van AI gaan met name invloed hebben op de snelheid van het taxatieproces. Frank van Kester: “Het traditionele taxatieproces duurt gemiddeld zo’n drie tot vijf weken. Bij Envalue hebben we de ambitie om die periode terug te brengen tot één week. Voor woningen, niet de particuliere markt maar beleggingscomplexen, lukt dat inmiddels heel aardig. De belangrijkste toepassingen van AI zijn bij ons: geautomatiseerde waarderingsmodellen; referentie algoritmes en automatische tekst generatie. Deze toepassingen hebben de meeste impact op het taxatieproces in termen van efficiëntie en kwaliteit. Daar kan dus ook de belangrijkste slag gemaakt worden met behulp van kunstmatige intelligentie. De benodigde modellen ontwikkelen we overigens zelf.”

Taxateur blijft leading

“De wensen van onze taxateurs zijn daarbij leading. AI is voor ons een belangrijk hulpmiddel van de taxateur die de uitkomsten valideert. Wij gebruiken bijvoorbeeld ChatGPT zowel als hulpmiddel bij het taxatieproces als hulpmiddel bij het programmeren door onze data analisten. Wij experimenteren ermee hoe je er optimaal gebruik van kunt maken. Het gaat erom hoe je het proces kunt versnellen en verbeteren. Er is een enorm tekort aan taxateurs. Daarnaast wordt de regelgeving steeds uitgebreider voor taxaties. Dat is niet meer bij te benen met de ouderwetse manier van werken. Technologie kan voor 80% van het werk worden ingezet; de overige 20% blijft mensenwerk. Daar blijft een belangrijke rol weggelegd voor de taxateur van vlees en bloed. Dat geldt overigens ook voor de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor een taxatierapport ligt bij de taxateur.”

Snelheid superbelangrijk

Niet geheel toevallig is Frank van Kester zelf afkomstig uit de vastgoedwereld, waarbij hij ervaring opdeed bij een vastgoedfinancier en een internationale vastgoedconsultant. “Die laatste zijn te vergelijken met olietankers die maar moeilijk van koers kunnen veranderen, terwijl innovatie zo belangrijk is. Ze zijn te groot geworden om te innoveren. Terwijl het een noodzakelijk gegeven is. Want een doorlooptijd van drie tot vijf weken voor een taxatierapport is niet meer van deze tijd. Zeker als het gaat om taxatierapporten voor financieringsdoeleinden en aankoop- en verkoopdoeleinden. Daar speelt snelheid een enorm belangrijke rol. Want het proces ligt op een gegeven ogenblik drie tot weken stil, omdat de taxatiestap zoveel tijd kost. Als je dat, zoals onze ambitie is, terug kunt brengen tot één week, dan is dat voor alle stakeholders erg plezierig. Zowel voor de financier als voor de partij die een financiering nodig heeft, want die wil graag zo snel mogelijk duidelijkheid over zijn aanvraag.”