Vragen?
Bel 035-2400252

Terugblik TaxatieSummit 'Nieuwe omgevingswet'

Lees verder
Geschreven op:
28/7/2023

Op 1 juni was de TaxatieSummit 2023. Janike Haakmeester sprak op de TaxatieSummit over de invoering van de nieuwe Omgevingswet. Dit is een terugblik op de Valuation on tour van Janike Haakmeester.

De Omgevingswet is een wet die alle regels met betrekking tot de fysieke leefomgeving, zoals bestemmingsplannen en bouwvergunningen, samenvoegt. Het hoofddoel is duurzame ontwikkeling te bevorderen, lokale verschillen te respecteren en besluitvormingsprocessen te versnellen.  

Op 1 januari treedt de Omgevingswet in werking, waarbij zowel oude bestemmingsplannen als nieuwe omgevingsplannen gedurende de overgangsfase van kracht kunnen zijn. Gemeenten krijgen meer bevoegdheden en er zullen meer onderwerpen worden opgenomen in de omgevingsplannen. Deze overgang naar digitale regels met betrekking tot activiteiten, het onder voorwaarden toestaan van meerdere functies op locaties en het meer open beoordelingskader met gelijkwaardigheidsregels zijn aanzienlijke veranderingen voor de taxatiepraktijk. Deze veranderingen geven gemeenten meer vrijheid om af te wijken van milieueisen en stimuleert initiatieven vanuit de markt.  

Het omgevingsplan staat toe dat op een locatie diverse functies onder voorwaarden worden toegestaan, waardoor het niet altijd duidelijk is welke functies werkelijk gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast kunnen er open normen en gelijkwaardigheidsregels worden toegepast in de planregels. Dit kan uitdagend voor taxateurszijn, omdat het moeilijker wordt om te bepalen welke functies zijn toegestaan volgens de bestemming. Bovendien biedt het raadplegen van deze regels via de website DSO minder informatie dan de huidige ruimtelijkeplannen.nl. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om samen te werken met de gemeente bij dit soort taxaties.  

Download e-book TS Insights

Wil je de highlights weten van de TaxatieSummit 2023? Dat kan. Download het TS Insights e-book met daarin alle content waarover is gesproken tijdens de TaxatieSummit. Download jouw TS Insights e-book vandaag nog via: TS Insights e-book

Wil jij ook bij TaxatieSummit 2024 zijn?

Volgend jaar komt de TaxatieSummit live terug op 6 juni 2024! Wil je hier ook bij zijn met jouw team? Bestel vanaf 8 maart 2024 je tickets en we zien elkaar live op TaxatieSummit 2024.