Vragen?
Bel 035-2400252

Terugblik TaxatieSummit 'Het beoordelen van technisch, duurzaam vastgoed'

Lees verder
Geschreven op:
10/8/2023

Op 1 juni was de TaxatieSummit 2023. Martijn Geurts sprak op de TaxatieSummit over het beoordelen van technisch, duurzaam vastgoed. Dit is een terugblik op de Valuation on tour van Martijn Geurts.

Het wordt steeds belangrijker om te voldoen aan alle eisen op het gebied van duurzaamheid. Zo moeten gebouwen die jaarlijks meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit en/of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken voldoen aan de wet milieubeheer.  

Om aan te tonen dat je voldoet aan de wet is de informatieplicht ingevoerd. Bedrijven moeten aangeven welke maatregelen zijn uitgevoerd en welke maatregelen er nog gepland staan.  

Het doel is om in 2050 CO2-neutraal te zijn, met een tussenstap van 49% CO2-reductie in 2023. Om dit te bereiken, moeten we enerzijds twee derde van onze energiebehoefte besparen en anderzijds een derde duurzaam opwekken. De energiebehoefte dat we nog mogen gebruiken in 2050 wordt ook wel de Paris Proof norm genoemd.

Om te bepalen of je gebouw voldoet aan de Paris Proof norm zijn er tools beschikbaar. Denk hierbij aan Weii (Nederlands) of CRREM (Europees). Het is belangrijk om af te stemmen met de opdrachtgever welke methode voor de controle de voorkeur heeft.

Beleggers en investeerders zijn geïnteresseerd in het “stranding point” oftewel het moment waarop gebouwen niet meer aan de normen voldoen. Dit kan worden berekend met behulp van de CRREM-tool.

Is het huidige energiegebruik van een gebouw bekend? Dan kan de positie ten opzichte van de Paris Proof norm worden vastgesteld. Vervolgens kunnen er verschillende maatregelen worden genomen om de energie-efficiëntie te verbeteren. Hiervoor zijn verschillende tools beschikbaar om de beste maatregelen te nemen. Deze tools schetsen een algemeen beeld, maar bieden geen kant- en- klare oplossingen.  

De kosten voor verduurzaming zijn sterk afhankelijk van een gebouw. De overheid heeft kostenindicaties beschikbaar gesteld op digipesis.nl. Dit geefteen richtlijn voor de te verwachten kosten. Natuurlijk blijft een goede kostenindicatie maatwerk.  

Download e-book TS Insights

Wil je de highlights weten van de TaxatieSummit 2023? Dat kan. Download het TS Insights e-book met daarin alle content waarover is gesproken tijdens de TaxatieSummit. Download jouw TS Insights e-book vandaag nog via: TS Insights e-book

Wil jij ook bij TaxatieSummit 2024 zijn?

Volgend jaar komt de TaxatieSummit live terug op 6 juni 2024! Wil je hier ook bij zijn met jouw team? Bestel vanaf 8 maart 2024 je tickets en we zien elkaar live op TaxatieSummit 2024.