Vragen?
Bel 035-2400252

Terugblik TaxaxtieSummit 2023 'Futureproof logistiek vastgoed'

Lees verder
Geschreven op:
10/7/2023

Op 1 juni was de TaxatieSummit 2023. Tim Beckmann sprak op de TaxatieSummit over futureproof logistiek vastgoed met wonen en recreëren. Dit is een  terugblik op de Valuation on tour van Tim Beckmann.

Toekomstbestendig logistiek vastgoed gaat verder dan alleen het neerzetten van een gebouw voor de komende 40 jaar. Het vereist de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het gebouw interessant blijft. Dit betekent dat we permanent moeten nadenken over hoe de toekomst eruit zal zien in termen van arbeid, energie, logistieke processen en de bebouwde omgeving. Veranderingen moeten worden vertaald naar de gebouwen van intospace®.

Daarbij werken we ook aan een beeld van hoe volgens intospace® de bebouwde omgving er in de toekomst uit moet zien. Die omgeving zal worden beïnvloed door schaarse ruimte, de circulaire economie, klimaat- en energiedoelstellingen. Dit staat hoog op de agenda van verschillende partijen, zoalshet College van Rijksadviseurs en de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken. Ruimtelijke ordening staat weer op de politieke agenda.

De logistieke sector heeft te maken gehad met disrupties in de supply chain, zoals de coronapandemie,, netcongestie en de verdozingstendens en de blokkade van het Suezkanaal. Dit toont de afhankelijkheid van onze economie van supply chains. Ook moet de sector voldoen aan klimaatdoelstellingen, met de eis om 25% van de CO2-uitstoot te verminderen. Elektrisch vervoer en maatschappelijke druk spelen hierbij een rol.

Belangrijk is dat de vraag naar logistiek vastgoed hoog blijft, maar grond schaars wordt. Bestaande gebouwen zijn kwetsbaar en niet klimaatbestendig. Er is maatschappelijke weerstand tegen de logistieke sector. Efficiënte, aantrekkelijke en duurzame vastgoedoplossingen zijn nodig.  

Nederland in cijfers: 15% bebouwd, 67% landbouw,27% water en natuur, 7% wonen, 2% bedrijventerreinen en slechts 0,13% logistiek. Een vermindering van 1% veeteelt biedt ruimte voor 1 miljoen woningen. Hoewel er discussie is over schaarste, moeten we zorgvuldig en creatief omgaan met het landschap. Er zit een weeffout in de meeste ruimtelijke plannen, logsitiek is vergeten.

Het combineren van functies op één locatie, zowel op bedrijventerreinen als in stedelijke gebieden, biedt voordelen zoals balans, efficiënt grondgebruik, economische meerwaarde en een leefbaardere omgeving. De vraag is of een gemengde gebruiksomgeving meer waard is dan de som der delen. Hoewel er nog uitdagingen zijn, tonen voorbeeldconcepten van intospace® aan dat mixed-use ontwikkelingen duurzamer en langer houdbaar kunnen zijn.

Taxateurs spelen een grote rol in de toekomst van mixed-use, door de taxatie van dit soort gebouwen en gebieden.

Download e-book TS Insights

Wil je de highlights weten van de TaxatieSummit 2023? Dat kan. Download het TS Insights e-book met daarin alle content waarover is gesproken tijdens de TaxatieSummit. Download jouw TS Insights e-book vandaag nog via: TS Insights e-book

Wil jij ook bij TaxatieSummit 2024 zijn?

Volgend jaar komt de TaxatieSummit live terug op 6 juni 2024! Wil je hier ook bij zijn met jouw team? Bestel vanaf 8 maart 2024 je tickets en we zien elkaar live op TaxatieSummit 2024.