Vragen?
Bel 035-2400252

Terugblik TaxatieSummit 2023 'Women's thoughts?'

Lees verder
Geschreven op:
7/7/2023

Op 1 juni was de TaxatieSummit 2023. Alexandra Jurgens-boot, Bahar Akbarian en Rianka Bikker spraken op de TaxatieSummit over hoe topvrouwen denken over toekomstgerichte taxaties. Dit is een terugblik op het tafelgesprek.

De vastgoedwereld is een conservatief bolwerk, gedomineerd door witte mannen van een zekere leeftijd. Focussen we even in op in de taxatiewereld, dan wordt ook hier de stem van jongeren nauwelijks gehoord, terwijl ook vrouwen zich nauwelijks laten gelden. Maar, the times they are a-changin’, zong Bob Dylan al.  

Want er zijn natuurlijk volop ambitieuze, talentvolle vrouwen die door het glazen plafond heen knallen. Zo ook op deze TaxatieSummit, waar drie topvrouwen zich bogen over de vraag waar het heen gaat met toekomstgerichte taxaties. Terwijl, niet te vergeten, ook in het programma-onderdeel Tijdelijke huisvesting, twee topvrouwen van zich hebben laten horen.    

“Wat is eigenlijk toekomstbestendig taxeren? Werk als taxateur meer samen met andere specialisten, bijvoorbeeld op het gebied van ecologie en klimaat.”      

Alexandra Jurgens-Boot (Blue Buildings Institute)

Als dit gesprek één ding duidelijk maakt is dat vrouwen meer vooruit dan achteruit kijken. En dat met omwegen over het belang van duurzaamheid spreken, achterhaald is. Om met Rianka Bikker te spreken: “Lef tonen, vooruit kijken en op basis van visie en kennis een oordeel baseren op vandaag en morgen-in plaats van gisteren. In zorgvastgoed speelt de S van ESG al een grote rol.” Het wordt door Alexandra Boot volledig beaamd die stelt dat de verplichte ESG-regulering er al is en dat je wel taxonomy aligned móet taxeren. Volgens haar loopt de taxatiewereld hopeloos achter en gaan we van onbewust onbekwaam, naar bewust onbekwaam. “Je moet voldoen aan de SFDR, dat heeft direct invloed op de financiering. Groene projecten worden steeds belangrijker voor financiering.”

Ook beleggers leven nog te veel in de wereld van gisteren, stelt projectontwikkelaar Bahar Akbarian bij Boelens de Gruyter. Ze denken nog steeds te veel in functies. Iets dat bij een mixed use gebouw als Berghaus erg lastig is. Want bij deze ontwikkeling van Boelens de Gruyter vloeien de ruimtes voor werken, wonen en winkels naadloos in elkaar over. Dus hoezo functiescheiding?  

Gaat het over de toekomst van taxeren dan rijst de vraag: hoe verdisconteer je dingen als stikstofuitstoot, overstromingsgevaar en klimaatrisico’s in je taxatie? Alexandra Boot: “Comply or explain. Ofwel: doe er iets mee! Banken moeten en willen. Klanten vragen erom.” Toekomstbestendig taxeren is volgens haar alleen mogelijk door samen te werken met andere specialisten, bijvoorbeeld op het gebied van ecologie en klimaat. Ook hier stelt Bahar Akbarian dat er te veel met oogkleppen op wordt getaxeerd en te veel wordt teruggekeken. Volgens haar komt een aspect als demografie nauwelijks terug. Terwijl het gat tussen vraag en aanbod steeds groter wordt.  

Conclusie

Toon lef, kijk vooruit en baseer op basis van visie en kennis een oordeel op vandaag en morgen, in plaats van gisteren. Over twee jaar is het (taxatie)landschap totaal veranderd, als je niet meegaat, word je ingehaald. Corona heeft laten zien dat de S in ESG heel belangrijk is. Die factor zal in de toekomst alleen maar groter worden.

Download e-book TS Insights

Wil je de highlights weten van de TaxatieSummit 2023? Dat kan. Download het TS Insights e-book met daarin alle content waarover is gesproken tijdens de TaxatieSummit. Download jouw TS Insights e-book vandaag nog via: TS Insights e-book

Wil jij ook bij TaxatieSummit 2024 zijn? 

Volgend jaar komt de TaxatieSummit live terug op 6 juni 2024! Wil je hier ook bij zijn met jouw team? Bestel vanaf 8 maart 2024 je tickets en we zien elkaar live op TaxatieSummit 2024.