Vragen?
Bel 035-2400252

Terugblik TaxatieSummit 2023 'Tijdelijke huisvesting'

Lees verder
Geschreven op:
3/7/2023

Op 1 juni was de TaxatieSummit 2023. Anke Verhagen, Hinse Boonen, Janneke Tjalma en Wessel van Loon spraken op de TaxatieSummit over tijdelijke huisvesting en de impact op taxaties. Dit is een terugblik op het tafelgesprek. 

Het woningtekort in Nederland is groot. Voor 2030 zouden er zo’n 900.000 woningen bijgebouwd moeten zijn om aan de enorme vraag te voldoen. Een lastig probleem, gezien de complexe wet- en regelgeving op dit terrein die ervoor zorgt dat er tussen eerste idee en eerste paal vaak vele jaren liggen. Zoals de schrijver Elsschot al zei: tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.  

“Probleem bij de waardering van tijdelijke huisvesting is onder andere de rest/eindwaarde. Over welke termijn heb je het: 15 jaar, 30 jaar? Hoe lang blijft het staan?”

Hinse Boonen (Deloitte Real Estate NL)

Om de bouw te versnellen en er in ieder geval voor te zorgen dat er huisvesting wordt gerealiseerd, staat op dit moment tijdelijke huisvesting volop in de belangstelling. In welke vorm dan ook: containerbouw,  flexwoningen, tiny houses. Maar: hoe financier je dat? En, stapje terug, hoe waardeer je dat? Interessante vragen voor de vier deskundigen die aan tafel gaan met Reinier Mijsberg.      

Tijdelijke huisvesting is een hot item. Niet alleen voor studenten, statushouders en arbeidsmigranten, maar ook voor het middenhuursegment dat enorm onder druk staat. Net zoals vlak na de Tweede Wereldoorlog kan tijdelijke huisvesting een oplossing zijn. Of zoals Anke Verhagen stelt: tijdelijke huisvesting is een alternatief voor geen huisvesting. Tijdelijke huisvesting kan snel(ler) worden gerealiseerd. Niet alleen doordat er soepeler regelgeving voor geldt, maar ook doordat er kan worden ingezet op meer gestandaardiseerde, fabrieksmatige productie onder geconditioneerde omstandigheden. Daardoor kan er bijvoorbeeld gemakkelijker worden gebouwd op ongewone plekken, zoals langs snelwegen en spoorlijnen.  

Bovendien draag je met fabrieksmatig bouwen bij aan circulariteit, doordat je het materiaal van de woningen na de exploitatietermijn kunt hergebruiken. Waarmee het bruggetje naar taxeren is gemaakt. Want neem je klimaatadaptiviteit en circulariteit mee in je waardering? En hoe zit het met de rest/eindwaarde. Over welke termijn heb je het: 15 jaar, 30 jaar? Hoe lang blijft die tijdelijke huisvesting staan? En wat waardeer je eigenlijk precies? Banken staan niet te springen om tijdelijke huisvesting te financieren. Ook institutionele beleggers stappen niet in deze vorm van huisvesting vanwege de tijdelijkheid. Dus blijven er heel wat vragen. Van wie is de grond? Wat is de exploitatietermijn? Wat is de eind/restwaarde? Neem je duurzaamheid mee in je waardering? Wat kun je met de woningen na de exploitatietermijn? Kun je iets doen met een terugkoopregeling?

Conclusie

Er is meer lef en durf nodig bij gemeenten. En: er zijn nog heel veel onbeantwoorde vragen als het gaat om de waardering van tijdelijke huisvesting.

Download e-book TS Insights

Wil je de highlights weten van de TaxatieSummit 2023? Dat kan. Download het TS Insights e-book met daarin alle content waarover is gesproken tijdens de TaxatieSummit. Download jouw TS Insights e-book vandaag nog via: TS Insights e-book

Wil jij ook bij TaxatieSummit 2024 zijn? 

Volgend jaar komt de TaxatieSummit live terug op 6 juni 2024! Wil je hier ook bij zijn met jouw team? Bestel vanaf 8 maart 2024 je tickets en we zien elkaar live op TaxatieSummit 2024.