Vragen?
Bel 035-2400252

Terugblik TaxatieSummit 2023 'Uitdagingen van de nieuwe (midden)huurregelingen'

Lees verder
Geschreven op:
30/6/2023

Op 1 juni was de TaxatieSummit 2023. Frank Adema, Michel Visser, Onno Wittebrood en Stefan Janssen spraken op de TaxatieSummit over de uitdagingen van de nieuwe (midden)huurregelingen. Dit is een terugblik op het tafelgesprek.

De problemen op de woningmarkt worden op dit moment stevig aangepakt door ‘macher’ Hugo de Jonge, sinds 10 januari 2022 minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Eén van de maatregelen heeft betrekking op de zogenaamde middenhuur. Huurwoningen in het middeldure huursegment, tussen de sociale huur en de vrije sector. Doel daarbij is om de kosten van huurwoningen onder controle te houden, zodat de huurprijzen betaalbaar blijven en in verhouding staan tot de kwaliteit van de woning.  

Frank Adema, directeur Caransa Groep, Stefan Jansen, directeur Bouwgroep Zuiderbosch, Michel Visser, advocaat, en Onno Wittebrood, adjunct-directeur Projectontwikkeling Wonam, vragen zich af wat de invloed van de maatregelen is.  

Is het nog wel rendabel om huurwoningen te ontwikkelen, nu de huurprijs beperkt wordt en de kosten door inflatie, rentestijging en gestegen bouwkosten flink oplopen? Heb ik nog wel een haalbaar project? Moet ik op zoek gaan naar beleggers die genoegen nemen met een lager rendement?  

Om aan de enorme woningbehoefte tegemoet te komen moeten er de komende jaren 900.000 woningen worden gebouwd. Niet alleen koopwoningen, maar zeker ook huurwoningen. De bouwplannen daarvan liggen op dit moment zo goed als stil. Volgens Frank Adema staat de markt in ‘afwachtstand’ door de sterk gestegen rente, de gestegen bouwkosten en de toenemende regeldruk van overheidswege. Met name van de lokale overheden. Er kan, volgens hem, niks uit op dit moment. En met verlies bouwen is geen optie. “We willen wel graag bouwen, maar de wal keert het schip.”  

“Er ontbreekt overzicht en duidelijkheid. Maatregelen schieten door. Klanten gaan met hun geld naar landen als Spanje en Italië.”

Michel Visser (Fisherman Advocaten)

Een ander aspect dat de stroperigheid wat bouwen betreft stimuleert is het gebrek aan helderheid. Het ontbreekt, zo stelt Michel Visser, aan overzicht en duidelijkheid. Maatregelen schieten door. Met als gevolg dat klanten met hun geld naar landen als Spanje en Italië gaan. Ook wordt er gewezen op de grondprijzen en de erfpachtregeling die in veel gemeenten projecten nekt. Op dat gebied is meer realiteit nodig, zo wordt gezegd. Net zoals met de duurzaamheidsverlangens, zoals Onno Wittebrood ze omschrijft.  

Wat kan er dan wel en wat is daarvoor nodig? Stefan Jansen: “Wij geven bij gemeentes die omhoog zitten inzicht in de beleggersmarkt om de bouwproductie te stimuleren.” Michel Visser voegt daaraan toe dat het makkelijker moet worden om te kunnen splitsen en optoppen, waardoor er sneller gebouwd kan worden.    

Ook komt duurzaamheid om de hoek kijken, aangezien een beter energielabel WVS-punten oplevert, waardoor een woning in de vrije sector kan blijven. Maar leidt het daadwerkelijk tot verduurzaming? Stefan Jansen meent van niet en stelt dat mensen punten gaan sprokkelen in plaats van te streven naar structurele verduurzaming.    

Conclusie

Minder regelgeving, meer duidelijkheid, meer realiteit (lees: lagere) grondprijzen.  

Download e-book TS Insights

Wil je de highlights weten van de TaxatieSummit 2023? Dat kan. Download het TS Insights e-book met daarin alle content waarover is gesproken tijdens de TaxatieSummit. Download jouw TS Insights e-book vandaag nog via: TS Insights e-book

Wil jij ook bij TaxatieSummit 2024 zijn?  

Volgend jaar komt de TaxatieSummit live terug op 6 juni 2024! Wil je hier ook bij zijn met jouw team? Bestel vanaf 8 maart 2024 je tickets en we zien elkaar live op TaxatieSummit 2024.