Vragen?
Bel 035-2400252

Terugblik TaxatieSummit 2023 'ChatGPT in je taxatieproces'

Lees verder
Geschreven op:
26/6/2023

Op 1 juni was de TaxatieSummit 2023. Daan van der Hoeven, Chiel Minderman en Erik Schlooz spraken op de TaxatieSummit over ChatGPT in je taxatieproces. Dit is een terugblik op het tafelgesprek. 

Digitalisering is, met duurzaamheid en regelgeving, één van de belangrijkste thema’s in de taxatiebranche op het moment. Een grote rol is daarbij weggelegd voor kunstmatige of artificiële Intelligentie, AI, en in het bijzonder voor ChatGPT.  

ChatGPT is eigenlijk een productnaam en slechts één van de vele toepassingen van AI. Toch wordt het in de discussie over het gebruik van kunstmatige intelligentie vaak opgevoerd als de standaard voor een chatbot, een geautomatiseerde gesprekspartner. Eentje die je in het taxatieproces op kunt zadelen met allerlei tijdrovende klussen waarvoor niet direct de expertise, de ervaring en het inzicht van de taxateur nodig is. Zoals het verzamelen van data over de locatie van een te taxeren gebouw, zo blijkt in de discussie.

Interessant, want zo kan niet alleen het taxatieproces enorm worden versneld, maar wordt de taxateur ook meer gewaardeerd op zijn eigenlijke skills en zijn expert opinion. Zo wordt het vak door innovaties een stuk aantrekkelijker. Ook voor jonge mensen die graag stoeien met dingen als data en ChatGPT.    

Terwijl sommige taxateurs nog nauwelijks weten wat begrippen als artificiële intelligentie en ChatGPT inhouden, zijn anderen al volop bezig om deze tools in te zetten in de dagelijkse taxatiepraktijk. Daan van der Hoeven van Envalue is één van die enthousiaste gebruikers. Hij is ervan overtuigd dat met kunstmatige intelligentie het taxatieproces slimmer en sneller kan worden ingericht. Om een indruk te geven: in het hele financieringsproces kost het onderdeel taxatie gemiddeld drie tot vijf weken. Dat kan volgens Van der Hoeven teruggebracht worden naar slechts één week.  

Ook data-analist Chiel Minderman ziet grote voordelen in het toepassen van ChatGPT in het taxatieproces. Met name om grote hoeveelheden data terug te brengen tot de kern. Dat laatste wordt volmondig beaamd door Erik Schlooz, die in zijn dagelijks werk al ziet dat alle routinematige, veel tijd kostende handelingen door ChatGPT kunnen worden uitgevoerd. Waarbij hij overigens wel opmerkt dat de kwaliteit van de gebruikte data een belangrijke rol speelt voor de kwaliteit van de uiteindelijke output. Zoals hij stelt: ‘garbage in, garbage out’. Kwaliteit van de data is dus één ding. Een ander ding is: welke data? Want welke data gebruik je en mag/kun je gebruiken? Wat is openbaar, wat is niet-openbaar? En: hoe ga je met data om? Volgens Chiel Minderman is het nog wel een dingetje bij de inzet van ChatGPT hoe je omgaat met gevoelige informatie. En welke informatie je deelt en welke niet. Want ook hier geldt: kennis is macht.  

Conclusie

Door de inzet van AI en een tool als ChatGPT kun je heel veel routinematige handelingen reduceren, waardoor de taxateur zich kan (blijven) richten op zijn rol als expert. Het maakt de taxateur niet overbodig, maar kan zijn/haar leven wel makkelijker maken. Of zoals data analist Chiel Minderman stelt: ga het gebruiken als tool, als co-piloot, als hulpmiddel bij het taxatieproces.  

“Eén van de beste taxatierapporten die ik ooit heb gelezen bleek achteraf geschreven te zijn met behulp van ChatGPT!”

Reinier Mijsberg (ABN AMRO)


Download e-book TS Insights

Wil je de highlights weten van de TaxatieSummit 2023? Dat kan. Download het TS Insights e-book met daarin alle content waarover is gesproken tijdens de TaxatieSummit. Download jouw TS Insights e-book vandaag nog via: TS Insights e-book

Wil jij ook bij TaxatieSummit 2024 zijn? 

Volgend jaar komt de TaxatieSummit live terug op 6 juni 2024! Wil je hier ook bij zijn met jouw team? Bestel vanaf 8 maart 2024 je tickets en we zien elkaar live op TaxatieSummit 2024.